9.0. Header Service og teknik

<< Click to Display Table of Contents >>

Navigation:  Service og teknik > Service, support og licens >

9.0. Header Service og teknik

Krav til klinikkens udstyr                                                                        For opdateret version, Klik her

(hardware/netværk mm.)

Før al dente kan installeres på klinikken skal det nødvendige udstyr være konfigureret og på plads. Der skal være adgang til server og
samtlige klient-maskiner, også dem der befinder sig på klinikkerne. Gennemgå gerne dette dokument sammen med din hardwareleverandør
før du køber udstyr. Opstår der yderligere spørgsmål kan i kontakte al dente support.

Vi gør opmærksom på at disse krav kun er gældende ved køb af nyt hardware. Dog kan man generelt sige at hardware, der er over 4 år gammelt
formodentlig er forældet.

Følgende krav skal være overholdt:

Netværk/brugere

Server og klient-pc ’er skal være konfigureret i den ønskede netværksopsætning.

Det er et krav at brugerne har administratorrettigheder for at kunne gennemfører installation af al dente på de lokale maskiner, efterfølgende
opdateringer kræver ikke lokaleadministrative rettigheder.

Brugernavne og adgangskoder til klienter og server skal forefindes.

Minimum skal der være 100 Mbit LAN.

Vi anbefaler klinikken har 1Gbit LAN.

Trådløst netværk er ikke anbefalet.

Internet anbefaling: 5/5 Mbit (til support, dankort o. Lign.)

Vi gør opmærksom på at, hvis brugerne ikke har lokaladministrative rettigheder, vil man f.eks. ikke kunne gennemføre opdateringer til al dente
systemet, hvis man forsøger at installere en opdatering uden at have de nødvendige rettigheder, vil det resultere i fejl.

Server

OS:        Windows server operativsystemer, 2012r2 frem til og med server 2016.

Processor:        Skal være Intel Xeon.

Processorkravet variere, afhængig af hvor mange applikationer, samt antal klienter der skal være, derfor ring venligst, hvis der skulle være spørgsmål.

Harddisk:        Der skal som minimum være installeret SAS 10.000RPM diske.

Man kan også vælge SSD.

Ram:        Fil/MYSQL server: >12GB.

RDS server: >16GB.

Backup:Med mindre andet er aftalt, sørger klinikejeren selv for at data-backup-procedurer er til stede på klinikken. Vi kan dog her henvise til
al dente´s alSecure 2.0 tilkøbsmodul, der nemt sikrer backup af dine data. Hvis dette modul anvendes, anbefaler vi at upload-kapaciteten
på internetforbindelsen er >10 Mbit,

.NET        Der skal være installeret .NET 3.0 samt 4.0 (samt seneste opdateringer.)

Klienter

OS:        Windows 10 (32bit & 64bit).

UAC:        Anbefales slået fra.

Processor:        Minimum Intel I3 (5 serie eller nyere).

Anbefalet Intel I5 (5 serie eller nyere).

Ram:        Anbefalet minimum 4GB.

.NET:        Der skal være installeret .NET 3.0 samt 4.0 (samt seneste opdateringer.)

Vi anbefaler at vælge en processor som understøtter Intel Turbo Boost samt Intel Hyper-Threading

Vi gør opmærksom på at Intel Atom processorer og Intel Celeron processorer ikke er kraftige nok.

al dente på en Apple computer (MAC / IMAC / MACBOOK (AIR / PRO))

Det er muligt at køre al dente, på en Apple computer, hvis denne overholder vores minimumskrav, for hardware i en PC, samt den skal have
Windows operativsystem installeret. (se krav for version ovenfor.)

Hvis der skulle være spørgsmål kontakt os da inden køb.

Skærmopløsninger understøttet af al dente

1024x768

4x3

1280x1024

4x3

1280x800

16x9

1440x900

16x9

1680x1050

16x9

1920x1080

16x9

1920x1200

16x9

GPO drive maps

Hvis man på klinikken benytter GPO til at montere drevet benyttet af al dente, skal dette udføres med ”action” ”UPDATE”.

Antivirus / interne firewall løsninger

Der anbefales at have et antivirus produkt på alle klinikkens maskiner.

Hvis der benyttes firewall løsninger på klientmaskinerne skal der være åben for trafik mellem alle maskiner inkl. server på følgende porte. Dette
kan variere, derfor kan det være en god ide at kontrollere dette med en tekniker hos al dente.

Produkt

Protokol

Port

Kontrolport for service, kommunikation imellem klienter

UDP

4100-4200

Hvis der benyttes firewall løsninger på klientmaskinerne skal der være åben for trafik fra klient maskiner til serveren på følgende port.

Produkt

Protokol

Port

MYSQL database

TCP

3306

Vi gør dog opmærksom på at antivirus-produkter kan sløve hastigheden på netværksressourcer, og dermed også afviklingen af al dente.

Vi har generelt haft gode erfaringer med:

-Sophos Cloud endpoint advanced

Dog kan vi på ingen måde tage ansvar for om antivirus/internetsikkerheds-produkter eller andet 3. parts programmel har en sløvende effekt på
netværket og dermed al dente.

Disse produkter bliver fra producentens side løbende opdateret, og vi kan ikke tage ansvar for effekten af disse opdateringer.

Printere

Der bør anvendes en nyere laserprinter der har stort nok udskriftsområde til udskrift af regninger/FI-kort. Printer skal være koblet på netværket
og skal kunne testes sammen med al dente softwaren på installationsdagen. Vi kan ikke tage ansvar for om en specifik printer kan anvendes.
Vær opmærksom på at printeren bør som minimum have 64MB ram. (jo mere ram jo hurtigere print behandles)

Hjemmearbejdsplads

Hvis klinikken ønsker at kunne arbejde med al dente programmet, når de ikke er på klinikken, anbefales det at benytte en fjernopkobling til
klinikkens maskiner.
Hertil anbefales en form for VPN-løsning samt standard Windows fjernskrivebord.

Man kan også benytte løsningen som Teamviewer, LogMeIn, Connectwise Control.

Det er klinikkens IT-ansvarlige der står for opsætning af dette.

Dankort

Vi tilbyder et tilkøbsmodul til al dente, hvor man via internettet kan foretage dankortbetalinger. Hvis dette ønskes skal I have en kompatibel
chipkortlæser.

Hvis klinikken ikke allerede har en chipkortlæser, kan denne bestilles hos al dente.

Sundhedskort

I al dente er det muligt, at benytte patientens Sundhedskort, til f.eks. melde patienten ankommet til klinikrummene eller oprette nye patienter
hurtigt og enkelt, for at man kan benytte denne funktion, skal klinikken have en kortlæser, som kan købes hos al dente.

Det er også muligt at købe vores velkomst terminal løsning, så patienten blot skal bruge sundhedskortet ved entreen på klinikken hvor de på
en skærm kan se information om deres tid på dagen.

Firewall

Porte og IP-adresser der SKAL være åbne:

Beskrivelse

IP-adresse / LAN

Port

Protokol

Retning / Trafik

Forsendelse af datasikring / modtagelse af nyheder / modtagelse af opdateringer.

62.116.195.89

20-22

TCP

Udgående

Forsendelse af elektroniske regninger o. lign. data

212.130.93.73

20-22

TCP

Udgående

Fjern adgang / Connectwise Control

Support.aldente.dk

62.116.195.87

443

TCP/UDP

Begge retninger

Fjern adgang / Connectwise Control

Support2.aldente.dk

62.116.195.75

443

TCP/UDP

Begge retninger

Kommunikation imellem al dente klient programmet på alle aktive arbejdspladser

LAN

UDP

Begge retninger

Kommunikation til database på serveren

LAN

TCP

Indgående på serveren fra LAN

Patchsystem

TCP

Udgående